Werkplek en applicatie lifecycle management binnen ziekenhuizen – een grote zorg!

GeldzorgHet aantal afspraken bij verschillende zorg instellingen is de afgelopen maanden explosief gestegen. Naast de gebruikelijke uitdagingen rondom gebruikers tevredenheid, het proactief kunnen (keten) monitoren van kritische infrastructurele componenten en aanstaande migraties is men erg geïnteresseerd in de mogelijkheden rondom werkplek en applicatie lifecycle management. Een vaak ‘ondergeschoven kindje’, volkomen onterecht, als je het ons vraagt!

Efficiënt en veilig gebruik van resources

Zelfs anno 2018 hebben de meeste organisaties geen duidelijk beeld van hoe hun applicatie landschap er uit ziet. Het zelfde geldt voor de werkplek omgeving, welke machines worden veel, weinig, of misschien wel helemaal niet gebruikt, maar ook, waar bevinden deze machines zich (fysiek) binnen de organisatie. Als gevolg gebeurt het met enige regelmaat dat computers, vaak onbeheerd en onbemand ergens ‘achteraf’ terug te vinden zijn. Een onwenselijke en bovenal gevaarlijke situatie.

Disconnect tussen IT en de business

In het verleden deed een systeem beheerder nog wel eens een ronde door het pand, of door de panden van een bedrijf. Vandaag de dag wordt beheer veelal van afstand uitgevoerd. Een dergelijke aanpak kent natuurlijk vele voordelen, echter wordt er op deze manier ook een hoop over het hoofd gezien, weliswaar onbewust, maar dat maakt de situatie niet minder zorgelijk. Geloof het of niet, een bovenstaand scenario komen wij bijna wekelijks tegen.

Met name binnen ziekenhuizen is dit een grote zorg. IT omgevingen binnen een ziekenhuis zijn vaak complex en bovenal onoverzichtelijk. We hebben al snel te maken met tientallen afdelingen, verdiepingen, meerdere vestigingen, verschillende specialisaties, type werkplekken en applicaties, en meer.

Door slim om te gaan met het inventariseren en monitoren van de hier bovengenoemde resources, krijgen we (onder andere) inzichtelijk welke resources niet tot nauwelijks worden gebruikt en dus kan men flink besparen op zowel directe kosten als op het inzet van personeel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het (onnodig) gebruik van computer hardware, het bijbehorende besturingssysteem, maandelijkse of jaarlijkse applicatie licentie kosten, het onderhouden, monitoren, patchen en updaten van al deze componenten, en zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te benoemen.

Bovendien zorgt een helder overzicht voor rust en voorkomen we dat we opnieuw te maken krijgen met onbeheerde, onbemande en niet gemonitorde werkplekken – wel zo veilig. Zodra we eenmalig het volledige landschap in kaart hebben gebracht kunnen we dit vrijwel moeiteloos voortzetten – onze software doet immers de rest.

Hoe dan?

De vraag is echter, hoe breng je dit alles op een efficiënte en kost effectieve manier in kaart zodat je tot gerichte acties kunt overgaan.

De afgelopen maanden hebben wij verschillende grote Amerikaanse ziekenhuizen hierbij mogen ondersteunen. Gebruikmakend van Liquidware Stratusphere UX hebben we op overtuigende wijze aan kunnen tonen dat duizenden computers, en dus ook de geïnstalleerde besturingssystemen en de daarop actief zijnde applicaties (tientallen) niet of slechts zeer beperkt werden gebruikt. Ook de eerder genoemde onbemande en onbeheerde machines kwamen hierbij aan het licht.

Door hier vervolgens actief mee aan de slag te gaan – onder andere door het uit-zetten/faseren van Pc’s, de-installeren van applicaties etc. – besparen onze cliënten tienduizenden dollars op maand/jaar basis. Naast het financiële voordeel kwam, en komt er voor de verschillende beheer afdelingen ook veel meer ruimte vrij kwam voor overige werkzaamheden. Geen overbodige luxe, aangezien de ontwikkelingen en vernieuwingen op IT gebied elkaar in een razend tempo opvolgen. Iets wat voor de gemiddelde IT afdeling bijna niet is bij te houden. Stratusphere UX helpt je efficienter te werken en kan je helpen bij het voorbereiden van migraties, upgrades en overige aanstaande, of uitgestelde werkzaamheden.

Hieronder vindt je een opsomming van de verschillende categorieën waarin we op kosten besparen en waarmee tegelijkertijd diverse werkzaamheden worden verminderd of volledig komen te vervallen.

Categorie Omschrijving
Hardware: Desktop, server, laptop, monitor, muis, etc. (afschrijving, terugkomende kosten, iedere x aantal jaar)
Besturingssysteem: Windows 7, 8, 10 – Enterprise licenties
Applicatie licenties: Kosten zijn variabel en hangen af van software leverancier (maandelijks/jaarlijkse kosten)
IT – applicaties: Monitoren, software distributie, security, patching, etc.
Personeel/uren software kosten: Patching, onderhoud, upgrades (maandelijkse/jaarlijkse kosten)
Stroom: Kosten om machines van stroom te voorzien (maandelijkse kosten)
Koeling: Kosten om machines te voorzien van koeling (maandelijkse kosten)

Binnen slechts enkele uren weet je meer!

healthcare_costs_scrabbleVanzelfsprekend vertellen wij je hier graag meer over. Door de eenvoud van onze producten, Stratusphere UX in dit geval zijn we in staat om binnen enkele uren een volledig werkende (tijdelijke) omgeving, ook wel bekend als Proof of Concept (PoC) op te zetten. Zo heb je nog voor het einde van de werkdag inzicht in je huidige applicatie en workspace (desktop, server, laptop, thin client, etc.) landschap en ben je klaar om de eerste stappen te zetten naar een efficiëntere manier van resource (lifecycle) management.

Het bovenstaande bieden we voor alle type, en door Microsoft ondersteunde Windows besturingssystemen op zowel desktop als server gebied, Apple (Mac OSX) machines, verschillende uitvoeringen van Linux en/of Unix, plus een aantal type thin clients, inclusief de daarop actief zijnde applicaties.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.