Probleem – Windows 10 blijkt niet het beloofde ‘One OS to rule them all’. Gebruikersprofiel versies blijven wijzigen

Ruim twee jaar geleden was het zo ver, Microsoft kwam met Windows 10 (en niet veel later Windows Server 2016) en schreeuwde het van de daken. Niet langer zouden we ons zorgen hoeven maken om nieuwe versies van het Windows desktop besturingssysteem. Windows 10 is en blijft de laatste, op de gebruikelijke jaarlijkse updates na. Echter, schijn bedriegt. In deze blog leg je graag uit wat ik hiermee bedoel.

Het klopt, Windows 10 blijft Windows 10, ook als je de laatste updates hebt geïnstalleerd. Wat er echter niet bij wordt verteld is dat er ‘onder water’ wel degelijk het een en ander kan veranderen. De impact hiervan lijkt op het eerste gezicht minimaal, maar valt in de praktijk veelal vies tegen.

Situatie

Als een gebruiker inlogt op een virtuele of fysieke desktop, of een Windows server systeem in het geval van een Hosted Shared Desktop oplossing, wordt als een van de eerste stappen zijn of haar gebruikersprofiel geladen.

Een gebruikersprofiel bevat persoonlijke bestanden, mappen en applicatie voorkeursinstellingen die specifiek zijn voor elke gebruiker. Bijvoorbeeld; zo bevat elk gebruikersprofiel een unieke map (Mijn) Documenten, een persoonlijke Startmenu configuratie, Desktop eigenschappen en instellingen, je Browsegeschiedenis en Favorieten, Afbeeldingen en Video’s plus nog een aantal overige folders en verschillende configuratie bestanden.

Je begrijpt, voor een gebruiker is zijn of haar profiel erg belangrijk. Mocht deze ‘kwijt’ raken, of beschadigd en er is geen volledig herstel mogelijk dan kan de gebruiker weer van voren af aan beginnen en mogelijk zelfs data kwijtraken.

Het probleem

Jaren geleden, toen Microsoft Windows XP op de markt bracht (en Server 2003) werd er een nieuw mechanisme geïntroduceerd welke ‘onder de motorkap’ verantwoordelijk was voor het juist opslaan, laden, wijzigen en weergeven van het Windows gebruikersprofiel. Destijds was dat versie 1.0.

Bij het uitbrengen van nieuwe versies van het Windows desktop, en server besturingssysteem in de jaren daaropvolgend wijzigde het profiel van de gebruiker mee. Waar we begonnen met versie 1.0 ten tijde van XP/Server 2003 zitten we vandaag de dag al op versie 6.0 met Windows 10/Server 2016.

Het probleem hierbij is dat de verschillende versies van het gebruikersprofiel niet uitwisselbaar zijn met elkaar. Met andere woorden, een gebruikersprofiel welke is ontstaan op een Windows 7/Server 2008 R2 machine is niet te gebruiken op een Windows 8/Server 2012 machine, om maar een voorbeeld te noemen. En vice versa.

De overstap naar Windows 10 brengt hetzelfde probleem met zich mee, opnieuw een nieuwe versie van het gebruikersprofiel en dus niet uitwisselbaar met een van de voorgaande Windows besturingssystemen. Onderstaand vind je een overzicht van de tot nu toe verschenen gebruikersprofiel versies plus het corresponderende besturingssysteem:

Overview

Mocht een gebruiker toch inloggen met een oudere versie van zijn of haar profiel (op een nieuwer besturingssysteem) dan verschijnt de melding ‘Het gebruikersprofiel kan niet worden geladen’ in beeld en zal er een zogenaamd ‘default’ leeg gebruikersprofiel worden geladen. Met andere woorden, de gebruiker is al zijn, of haar persoonlijke instellingen en data kwijt.

Maar wacht… er is meer

Bij het uitkomen van nieuwe versies van het Windows 10 besturingssysteem worden ook van tijd tot tijd nieuwe versies van het gebruikersprofiel geïntroduceerd. Dus zelfs als je een update uitvoert van Windows 10 en er op het eerste gezicht niets lijkt te veranderden, kan het toch gebeuren dat de profielen van je gebruikers niet langer functioneren, of geladen kunnen worden na de update.

Er zijn zelfs al situaties bekent waarbij er door Microsoft werd aangegeven dat er geen verschil zou zitten tussen de versies van Windows 10 – beide uitvoeringen van Windows 10 maakte in dit geval gebruik van versie 6.0 wat betreft het gebruikersprofiel – terwijl in de praktijk bleek dat alle gebruikers hun persoonlijke instellingen en data kwijt waren na de upgrade.

Gezien het aantal geplande updates per jaar (zie onderstaand overzicht) krijg je ten minste eenmaal per jaar met een update te maken. Kortom, een lastig probleem.

Windows rythem

De oplossing

Een universeel, flexibel en mobiel Windows gebruikersprofiel. Een profiel welke werkt op alle veelgebruikte desktop en server besturingssystemen. Op deze manier kunnen je gebruikers inloggen op verschillende systemen, zowel fysiek als virtueel waarbij hun profiel blijft gehandhaafd, ongeacht de versie van het onderliggende besturingssysteem.

Ik hoor je denken; niet direct een situatie welke in de praktijk vaak voor zal komen. Toch kan dit uitermate handig zijn ten tijde van een migratie. Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen kunnen je gebruikers op de vrijdag nog gebruik maken van hun Windows 7 werkplek, terwijl ze op maandag in loggen op hun nieuwe Windows 10 werkplek zonder dat er persoonlijke instellingen verloren zijn gegaan. Om maar een voorbeeld te noemen.

Dit geldt ook voor alle aanstaande updates t.b.v. van Windows 10, welke de komende jaren een hoofdrol gaan spelen. Eenmalig configureren om er vervolgens niet meer naar om te hoeven kijken.

Bij Liquidware noemen we dit ‘Profile Portability’ of ook wel een ‘Profile Bridge’.

Hoe werkt Profile Portability

Onze technologie kijkt op een andere manier naar het profiel van een gebruiker. De Profile Portability engine weet exact waar welke data wordt opgeslagen binnen het gebruikersprofiel, in welke vorm en waar het voor bedoeld is, inclusief alle folders, configuratiebestanden, register sleutels, persoonlijke applicatie instellingen en meer. Het creëert een abstractie laag van deze gegevens wat het mogelijk maakt om flexibel met de data om te kunnen gaan.

Het unieke hieraan is dat deze aanpak werkt voor elke versie van het Windows gebruikersprofiel/besturingssysteem.

Zodra een gebruiker zich afmeldt, of volledig uitlogt wordt alle informatie/data van waarde vanuit het gebruikersprofiel weggeschreven naar een centrale folder ergens op het bedrijfsnetwerk – uiteraard volledig onder het beheer van je eigen IT-afdeling. Alle data wordt hierbij gecomprimeerd (stap 1 op onderstaande afbeelding). Overigens zijn er verschillende manieren mogelijk om het wegschrijven van deze informatie/data meerdere keren per dag uit te laten voeren d.m.v. zogenaamde Trigger Points.

Op het moment dat een gebruiker zich aanmeldt, bijvoorbeeld op een werkplek met een nieuwere versie van Windows, en dus ook een nieuwere versie van het gebruikersprofiel, weet de Profile Portability engine exact waar welke data thuishoort. Het zal opnieuw de eerder opgeslagen data raadplegen en deze in het nieuwe gebruikersprofiel laden (stap 2 op de onderstaande afbeelding).

Portability 1 zonder tekst

Op deze manier kan een gebruiker werken op verschillende Windows besturingssystemen, gebruik makend van verschillende versies van het Windows gebruikersprofiel zonder dat hij of zij hier iets van merkt. Een systeembeheer configureert dit eenmalig en onze Profile Portability engine doet de rest. Vanzelfsprekend werkt dit beide kanten op, van oud naar nieuw, maar ook terug, van nieuw naar oud.

Als we het bovenstaande vervolgens combineren met technologieen als Context aware Filters, post en pre-login Trigger points and opties als Folder Redirection en Privilege Elevation kunnen we de algehele gebruikers ervaring verder optimaliseren en perfectioneren.

Een unieke combinatie

In mijn vorige blog heb ik je verteld over onze Profile Disk en VHD container technologie, je vindt de blog hier. Een Profile Disk en/of VHD container helpt je om grote gebruikersprofielen onder controle te krijgen en login tijden te verkorten, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van Office 365 offline caching en OneDrive for Business. Echter, het profiel op een Profile Disk is nog steeds gebonden aan het onderliggende besturingssysteem, zoals hierboven omschreven.

Een Profile Disk met daarop een gebruikersprofiel ontstaan op een Windows 7 machine zal dus niet werken op een Windows 10 machine. Technisch gezien zal de Profile Disk wel gekoppeld kunnen worden met het onderliggende besturingssysteem maar het gebruikersprofiel op de Profile Disk kan niet worden geladen vanwege de hierboven beschreven restricties tussen de verschillende versies van het gebruikersprofiel.

Wanneer we Profile Disks combineren met de flexibiliteit van Profile Portability komen we tot een unieke combinatie. Zo voorkomen bijvoorbeeld handmatige, repeterende en foutgevoelige werkzaamheden. Denk dus goed na over welke gebruikersprofiel managementoplossing het beste bij je organisatie past.

Bekijk ook deze video om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden.

ProfileUnity

Liquidware’s Profile Disk en de Profile Portability technologie zijn beiden een onderdeel van ProfileUnity, onze ‘one stop shop’ als het aankomt op het managen en onderhouden van de workspace. Buiten Profile Disks en Profile Portability biedt ProfileUnity een hele reeks aan additionele opties om het beheer van de werkplek, je gebruikers en alles wat daarbij komt kijken te vereenvoudigen tegen een zeer scherpe prijs-kwaliteit verhouding. Kortom, zeer zeker de moeite waard om eens nader te bekijken.

Meer informatie?

Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande meer willen weten of vragen hebben dan kun je me bereiken via bas.vankaam@liquidware.com

Interesse in ons volledige portfolio? Binnen 45 minuten praat ik je face to face of middels een webinar volledig bij.

Hartelijk dank voor het lezen en graag tot een volgende keer.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.